Câteva sfaturi utile pentru folosirea uleiurilor esențiale.
Sunt foarte concentrate și eficiente însă trebuie tratate cu respect. O picătură este extrasă din zeci sau sute de plante.
Evitați obiectele de plastic când utilizați uleiurile esențiale. Nu puneți uleiurile în recipiente de plastic. Când creați combinații de uleiuri nu amestecați cu lingurițe de plastic.
Motivul este că pe de o parte uleiurile esențiale dizolvă plasticul sau pot extrage diverse chimicale din plastic și astfel uleiurile devin toxice.
După ce vâ masați cu ulei esențial, aveți grijă când atingeți obiecte de plastic, cum sunt butoanele de la telecomandă, tastatura de la laptop. Chiar dacă nu va dizolva acel plastic, poate să dizolve vopseaua de pe tastatură și dispar literele și cifrele de pe taste.
Recipientele de sticlă cu uleiuri esențiale cumpărate de la doTerra pot avea biluțe de plastic (în cazul roll-on), însă acel plastic este rezistent la uleiuri.
E posibil ca și oja să fie dizolvată de unele uleiuri.
Nu poți lucra cu uleiuri esențiale mulți ani fără să experimentezi fără să vrei efectele unor erori făcute din diverse motive. De exemplu Oregano picurat din greșeală pe piele nediluat arde (ca senzație) și irită pielea. Sunt și (foarte puține) persoane rezistente, dar mai bine să eviți.
Lemongrass este bogat în aldehide și de aceea iritant pentru piele dacă nu e diluat.
Lucrurile acestea sunt ușor de aflat de pe site sau de la cel care te inițiază în uleiuri.
Poți printa o foaie cu uleiurile folosite des în care notezi aceste caracteristici cât mai simplu, până le înveți (după categorii), care irită și care sunt sigure pentru piele. Care se pot lua intern și care nu.
Afișezi foaia la vedere. Poți printa alta cu protocoale pentru situații mai des întâlnite, răni, arsuri, răceală etc.
Nu te freca la ochi având ulei pe degete sau pe mână.
Nu mirosi direct din sticlă uleiurile. Pot da dureri de cap datorită șocului unui miros prea puternic.Picuri în palmă câte picături de ulei esențial purtător e nevoie, apoi picuri o picătură din uleiul dorit, freci palmele și inspiri din palme. Sau nediluat unde e cazul.
Pentru dureri de ureche la adulți, în ureche se introduce puțin un bețișor cu vată pe care s-a pus ulei esențial de arbore de ceai (Melaleuca) DILUAT. E recunoscut ca fiind foarte eficient.
Să nu se scurgă în ureche, vata să fie stoarsă înainte de introducere. De aceea se introduce doar puțin în ureche bețișorul (nu trebuie adânc). Nu trebuie unsă pe interior urechea. Vaporii acționează.
Cineva a greșit și s-a scurs puțin. Irită și nu e plăcut. Ideea este să nu curgă pe timpan. Reacția soțului (victima) a fost că îi venea să o lipească pe soția sa de tavan, după cum povestea doamna respectivă.
Nici un ulei esențial nu se pune în ureche, în ochi sau în zonele sensibile.
Ce se întâmplă dacă pui Oregani în apă cu sare și faci gargară? Omoară foarte bine microbii, virușii și bacteriile dar nu se folosește așa.
Oregano conține mult fenol și este foarte iritant pentru piele nediluat. Uleiurile esențiale nu se dizolvă în apă și practic se divid prin agitare în picături foarte mici. Acelea vin în contact cu pielea sau mucoasele și în cazul lui Oregano ard pielea sau mucoasa prin iritare. E ca și cum picuri picături mai mici decăt cele care se scurg normal din sticluță, nediluat pe piele.
O doamnă a greșit și rezultatul a fost că avea limba și gura roșu aprins de la iritare plus toate senzațiile neplăcute.
La fel se întâmplă dacă picurați ulei esențial în apa din cadă. Nu se dizolvă. Se pune uleiul în sare de baie, și după un timp se dizolvă acea sare în apa din cadă.
Nu picurați ulei esențial în saună pe pietrele încinse. Toate uleiurile sunt inflamabile.
Nu e neapărat o regulă, ci un sfat întâlnit la mai mulți aromaterapeuți. E bine de evitat să folosești același ulei zi de zi pentru mult timp. Mai alternează cu altceva. Sunt totdeauna de găsit mai mai multe uleiuri care au efecte similare. Motivul este că, la unele persoane se poate crea o sensibilizare a pielii și riști să nu mai poți folosi acel ulei. Nu am argumente contra, nici nu am studiat prea mult. E mai sigur astfel.
Sunt reguli simple și se învață ușor.
Câteva lucruri mai puțin știute despre miros.
Reamintesc că senzorii mirosului, din nas, sunt singurii cu conexiuni directe către creier “fără intermediari”. Toate celelelate simțuri funcționează diferit.
De aceea efectul emoțional e foarte rapid.
Celulele detectoare de arome sunt la om în număr de 5 sau 6 milioane, iepurele are 100 de milioane iar un câine 220 de milioane. Cu toate acestea omul e capabil să simtă o aromă diluată o parte în câteva miliarde de părți de aer.
Studiile arată că un copil atinge maximul de sensibilitate la a detecta mirosurile la 8 ani, apoi în general sensibilitatea descrește. Contează însă și stilul de viață. Au fost descoperiți oameni care și la 80 de ani aveau simțul mirosului bine dezvoltat.
Ca o curiozitate, femeile depășesc abilitatea bărbaților de a simți mirosul în orice fel de test cu mult.
În altă ordine de idei, sensibilitatea femeii de a simții feromonii bărbatului crește de 10 000 de ori în anumite perioade ale lunii și scad mult în altele.
Femeile sunt, de asemenea, mult mai predispuse decât bărbații să sufere de “cacosmia” – în engleză; nu am găsit traducerea – senzație de rău de la mirosul de produse chimice obișnuite, cum ar fi vopselele și parfumurile.
http://www.sirc.org/publik/smell_diffs.html
http://www.sirc.org/publik/smell_human.html
Din altă sursă am aflat că omul are 400 de tipuri diferite de celule detectoare de mirosuri și poate distinge teoretic un miliard de arome diferite. Inițial se considera că putem distinge în jur de 10 000 de arome.
Wilson, un cercetător spune:
“Este greu să organizezi mirosurile”.
Cercetătorii pot grupa mirosurile în categorii, însă relația dintre aceste categorii nu este clară; spre deosebire de culori sau sunete, mirosurile nu se pot clasifica clar pe o scară liniară. În termeni practici, Wilson spune că e dificilă compararea obiectivă a mirosului complex, muscular (musky) al unui deodorant, cum ar fi spray-ul de corp Axe, cu un deodorant al unui producător rival, cum ar fi Old Spice sau cu ceva care miroase a vanilie.
Nici acum nu e prea clar cum conlucrează celulele receptoare de mirosuri cu creierul pentru a da senzația de miros (cum interpretează creierul semnalele și le transformă în mirosurile pe care le percepem).
https://www.nature.com/news/human-nose-can-detect-1-trillion-odours-1.14904
Ca o atenționare, lumânările parfumate din comerț, probabil majoritatea, emană prin ardere substanțe carcinogene cum sunt metale grele, toluen, benzen și parafină.
Cele sănătoase sunt realizate din ceară de albine sau ceară din soia. (nu sunt sigur de cea din soia modificată genetic totuși).
Pentru aromatizarea încăperii, difuzează uleiuri esențiale naturale pure doTerra nu din cele sintetice. Cele sintetice înseamnă tot toxine în aer.
Atenție, difuzoarele cu flacără deoarece încălzesc uleiul esențial îi distrug proprietățile. Lăsat nesupravegheat este un risc de incendiu.
De aceea s-au inventat și difuzoarele cu ultrasunete. Firma doTerra are mai multe modele.
Astfel beneficiezi și de suport pentru sănătate și îmbunătățirea stării de spirit. În plus aerul este decontaminat de bacterii și microbi.
Dimineața, pentru ridicarea moralului și curățarea aerului de microbi, recomandăm Wild Orange sau Grapefruit.
Pentru un focus mai bun și stimularea atenției Peppermint (Mentă) și Eucalipt.
Pe parcursul zilei poți schimba cu ulei esențial de origine lemnoasă, ca Sandalwood, Cypress sau Cedarwood.
Un blend floral recomandat este Ylang Ylang.
Pentru calmare foarte bun este Vetiver.
Când vin musafirii, o picătură din Serenity și 3 picături de Lime, puse în difuzor (în apă), va asigura o atmosferă liniștită și va favoriza o conversație plăcută.
În imagine difuzorul pentru uleiuri esențiale de la doTerra.
Scrie-ne ce problemă ai vrea să rezolvi, prin formularul de mai jos,
sau ne poți suna direct la:
0732 989 888 / 0748 888 400