Diluare direct în apă cu nanoparticule de ulei esențial.

Diluare direct în apă cu nanoparticule de ulei esențial.

Informația nu are un scop practic imediat pentru noi, utilizatorii, e doar o știre despre cum au reușit oamenii de știință să dizolve ulei esențial în apă direct, fără să îl dizolve mai întâi în săruri sau alte substanțe intermediare, lucru care pare imposibil.

Dau mai jos și rețeta unui spray făcut în casă, cu ulei esențial care nu pătează hainele.

Practic cu ce avem fiecare acasă nu putem dilua direct uleiul esențial în apă. Uleiurile esențiale sunt liposolubile, adică sunt atrase de grăsimi și se dizolvă în acestea.

Un ulei esențial pus acasă în apa din cadă de exemplu, prin agitare, se dispersează în picături mici, care nu se dizolvă și de aceea treptat se adună în picături mai mari. Când intri în apă acele micropicături de ulei nediluat se lipesc de piele și când aung și în zonele sensibile provoacă iritații și neplăcere (de aceea acasă, pentru baie, întâi se dizolvă uleiul în săruri de baie și sărurile se pun apoi în apă).

Unele uleiuri esențiale sunt mai ușoare ca apa și plutesc la suprafață iar altele, contrar așteptărilor, sunt mai grele și se duc la fund. Uleiul esențial este denumit impropriu de fapt ulei. Așa a rămas ca denumire și nu a mai fost schimbată. Uleiul esențial este o sumă de componente volatile care se evaporă în general rapid și total fără să lase urme sau reziduuri. Nediluate, teoretic nu pătează.

Totuși uleiurile au capacitatea de a topi unele materiale plastice sau de a extrage unele substanțe toxice din ele și de aceea uleiurile esențiale nediluate pot interacționa cu îmbrăcămintea în cazul hainelor din țesături sintetice. E posibil să nu se mai poată repara.

Fac o paranteză și adaug câteva posibile soluții de a ne curăța petele de ulei esențial.

Acționează cât mai repede.

Pune pudră de talc, pe pată (eventual făină sau sare). Va absorbi excesul de ulei. Pata nu dispare probabil.

Cu o periuță (de dinți) spală ușor cu detergent de haine sau detergent lichid de vase.  Pata ar trebui să dispară.

Dacă pata este mare sau cantitatea de ulei a fost mare, trebuie luate măsuri suplimentare. Spală bine cu apă pentru a îndepărta detergentul. Introdu zona petei într-un bol cu oțet pentru 6 ore.

Freacă ușor cu periuța.

Spală din nou normal. Nu usca forțat. Lasă să se usuce natural. Uscarea forțată la temperatură fixează pata dacă nu s-a luat, în țesătură.

Dacă a mai rămas ceva repeta pasul cu oțetul și spală din nou.

Pentru uleiurile esențiale colorate, freacă pata cu un bețișor cu vată, îmbibată în alcool isopoprilic cu convcentratie de 70% – 90%, timp de 1-2 minute. E sigur pentru pielea mâinilor pentru cantități mici.

Cum facem să nu pătăm hainele cu ulei esențial?

Spray făcut în casă (în loc de parfum). Ne bucurăm astfel și de efectul terapeutic.

Sticlă cu pulverizator (90 ml).

Apă distilată 60 ml

Vodcă 15 ml

Ulei esențial 10 picături

Pune vodca în sticluță.

Adaugă cele 10 picături de ulei esențial, pune dopul și agită 30 de secunde.

Pune apa distilată, pune dopul iar și agită bine 30 de secunde. De ce punem vodcă? Alcoolul dispersează uleiul esențial în apă și îl menține astfel.

Rețeta sprayului preluată de pe site-ul:

How to Remove Essential Oil Stains from Clothes and Fabrics

Acum revin la articolul de pe siteul doTerra.

Un articol de cercetare recent publicat în Journal of Food Science confirmă vechea zicală: “Mai mult  nu este întotdeauna mai bine”. Multe studii au arătat că efectele uleiurilor esențiale pot fi mărite în anumite aplicații prin creșterea ușurinței cu care se amestecă uleiurile esențiale cu apă.

Notă, ce este limonenul?

O monoterpenă ciclică care este constituentul chimic principal al mai multor uleiuri esențiale din  citrice, limonenul este cunoscut în primul rând pentru proprietățile sale puternice de curățare și detoxifiere, dar cercetările au arătat că oferă și o mulțime de alte beneficii pentru sănătate. Pe lângă  prezența sa în uleiurile esențiale de citrice, se mai găsește și în Black Pepper, Spearmint și Dill.

În acest studiu, cercetătorii au creat nanoparticule de ulei de limonen care au fost stabile în apă timp de peste trei luni. Pentru a obține o idee despre cât de impresionantă este această realizare, gândiți-vă cum se separă oțetul aromatic (vinaigrette) în ulei și apă în câteva minute până la ore. Acum, imaginați-vă că oțetul aromatic nu se separă timp de trei luni – cu siguranță este puțin probabil.

Prin încălzirea unui acid gras cu lanț mediu, adăugarea de limonen, amestecarea la viteză mare și răcirea pentru solidificarea picăturilor microscopice, emulsia a fost făcută incredibil de stabilă.

În timp ce acest lucru poate părea o cantitate prea mare de muncă pentru a amesteca uleiurile esențiale cu apă, acest studiu a constatat că limonenul sub formă de nanoparticule a avut un efect mai mare ca și conservant alimentar, la concentrații mai mici decât limonenul adăugat direct la o soluție.

În timp ce sunt justificate cercetări suplimentare, în special din motive de siguranță, acest studiu adaugă o idee interesantă referitoare la nano-emulsii pentru a optimiza utilizarea și eficacitatea uleiurilor esențiale.

Sursa postării:

https://www.doterra.com/US/en/blog/science-research-news-dilution-essential-oil-nanoparticles

Scrie-ne ce problemă ai vrea să rezolvi, prin formularul de mai jos,

sau ne poți suna direct la:

0732 989 888 / 0748 888 400

Tags: No tags

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *