Răul de mișcare.

Răul de mișcare.

Un subiect delicat pentru destul de multe persoane.

Am adunat informațiile de pe câteva siteuri de încredere. Voi da linkurile la final.

Eu sunt printre norocoșii care nu au rău de mișcare sau de mare. Am prins și valuri ceva mai mari dar nu am trecut prin furtună. Ca atare nu am testat personal remediile menționate mai jos. Știu persoane care au trecut cu bine prin călătorii cu vaporul, avionul, pentru că învățaseră să mediteze anterior și aveau ceva practică în meditație. Pe lângă asta e bine să ai pregătite și alte metode și remedii.

Dacă ai de gând să lucrezi pe un vas de croazieră și nu știi dacă ai rău de mare, vestea bună este că 75% dintre oamenii care manifestă rău de mișcare (de mare) se pot adapta condițiilor. Pentru ceilalți 25%, trebuie să își schimbe locul de muncă.

Nu voi da indicații cum să eviți răul de mișcare, în general sunt lucruri știute. Iar pentru cei care nu știu încă, Google le știe pe toate. Voi enumera câteva aspecte poate mai puțin cunoscute.

Sunt momente când și marinarii mai au sensibilități, dar ei știu destule trucuri ca să depășească momentul cu bine.

Statistic, 90% dintre pasageri pot experimenta rău de mișcare.

În general doctorii sunt de părere că răul de mișcare apare datorită discrepanței între semnalele primite de creier, de la ochi și cele de la urechea internă. De aceea privirea în depărtare la o zonă relativ fixă (linia orizontului) de regulă dă rezultate.

Cum ne ajută uleiurile esențiale la răul de mișcare.

Cel mai bun lucru este să înțelegem care sunt simptomele și de aici deducem unde să intervenim.

Simptome ale răului de mișcare (nu toate sunt resimțite de fiecare).

Stare generală de rău, greață, vărsături, dureri de cap, transpirații reci, stare de transpirație chiar dacă nu e foarte cald, culoare palidă a pielii.

Acționăm asupra emoțiilor, ca să ne calmăm și asupra sistemului digestiv.

Avem grijă să respectăm și sfaturile de prevenție (fără alcool în prealabil, fără mâncăruri grase, să nu fie stomacul plin etc.)

Uleiul esențial Ginger (Ghimbir) este unanim recunoscut că ajută la atenuarea răului de mișcare. Aplicare topică: puneți 1 picătură în palmă, frecați palmele și inspirați încet din palme.

Dacă aveți sensibilitatea a pielii, puneți întâi în palmă una sau mai mai multe picături de ulei purtător de nucă de cocos fracționat, apoi 1 picătură de Ghimbir. Are efect la atenuarea senzației de greață și ajută sistemul digestiv.

Când nu aveți acces la curent ca să difuzați, folosiți un vaporizator în care în apă distilată ați pus câte o picătură de ulei de lămâie (Lemon), ulei de lemn de cedru (Cedarwood), ulei de mărar (Dill), ulei de lavandă (Lavender), și câteva picături de mentă (Peppermint). Pulverizați ușor pe față (țănând ochii închiși).

În mașină, folosind un difuzor de mașină, pentru că aveți acces la curent electric, folosiți cantitățile de mai sus. Puteți mări cantitățile cu o picătură mai mult, sau până la 3-4 picături în rulotă.

Nu au efecte secundare. Asta e frumusețea remediilor naturale. Sunt compatibile cu metabolismul corpului.

Dacă aveți animale de companie în mașină, nu măriți cantitățile. În apartament, dacă nu le place pot merge în altă cameră, dar în mașină nu pot.

Medicamentele pentru rău de mișcare, ca de obicei au efecte secundare. Un singur exemplu, pe site se recomanda printre altele, Dramamine.

Efecte secundare comune și mai rare:

 • îngroșarea secrețiilor din plămâni
 • somnolență
 • tulburări de circulație (a sângelui)
 • palpitații la inimă
 • halucinații
 • convulsii

Mai puțin severe:

 • vedere încețoșată
 • nu poți urina
 • disconfort în zona pieptului
 • tulburări de somn
 • confuzie
 • constipație
 • diaree
 • dificultăți sau dureri la urinare
 • pete pe piele (decolorare)
 • gură uscată
 • anxietate
 • dureri de cap
 • și altele

Lista nu e una imaginară ci luată de pe portalul  medical foarte cunoscut:

https://www.webmd.com/drugs/2/drug-10007/dramamine-oral/details/list-sideeffects

De ce ar vrea cineva să treacă prin toate acestea sau să își chinuie suplimentar copilul?

E alegerea fiecăruia.

Cum am scris și se poate verifica în mai multe surse, uleiurile esențiale  extrase din plante ajută efectiv fără nici un efect secundar.

Iată și o mărturie, Raluca întreabă:

Bună. Întreb pentru o prietena. Oare ce ar putea folosi pentru rau de mișcare cu mașina? Are 26 de ani, și a incercat din farmacie tot ce se putea… Nu poate să meargă nicaieri cu mașina sau autobuzul, fără să i se facă rau… Mulțumesc anticipat…

Elena, o persoană cu multă experiență în utilizarea uleiurilor esențiale i-a răspuns:

Digestzen intern 2 pic. inainte cu jumatate de ora de a pleca la drum si un probiotic. In timpul drumului, wild orange inspirat din palme. Sa poarte ochelari de soare in timp ce este in masina si sa nu citeasca sau sa se uite pe tableta/telefon. Tot ce ti-am scris este incercat cu rezultate foarte bune.

Am încheiat marturia.

Succes tuturor în deschiderea către fascinanta lume a uleiurilor esențiale.

Să treceți cu bine peste toate!

Surse:

Site-ul lui Andrei Roșu care a străbatut cu succes Atlanticul (5000 de km) într-o barcă cu vâsle împreună cu alți români. S-a pregătit mult înainte. A suferit de rău de mare parțial pe parcursul celor 28 de zile. A prins toate capriciile vremii, inclusiv valuri de 15 metri… când au ajuns aproape de mal, au vâslit atât de repede încât organizatorii care urmăreau pe radar barca, se uitau apoi cu benoclul să vada dacă nu cumva au motor sau sunt remorcați de o barcă cu motor. 

50 de moduri de a preveni raul de mare, utilizate de marinarii profesionisti.

https://www.libertatea.ro/stiri/cei-patru-romani-care-au-cucerit-atlanticul-2125614

Ce putem face impotriva raului de mare?

Scrie-ne ce problemă ai vrea să rezolvi, prin formularul de mai jos,

sau ne poți suna direct la:

0732 989 888 / 0748 888 400

Tags: No tags

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *